úterý, března 15, 2005

Pomalu vpřed & čaj dehydruje?

Dnes jsem dal ranní necelou desítku a musím objektivně říci, že pocity jsou různé, převážně však blbé. Vím, že slovo "tempo" by do jisté míry mělo být zakázané, ale přesto. Začal jsem nasvál jakoby zvolna a na prvním kilometru koukám - píp - pět třicet na kilometr. To je na mne rychle. Nicméně nezvolňuji, druhý kilometr - píp - šest minut... a pak už se mají nohy přirozenou tendenci zpomalovat a zpomalovat, jakovy se jim vlastně ani nikam nechtělo. Končím na šesti a půl minutách. Nenutím se k rychlejšímu tempu, ale přesto - tělu se moc běžet nechce, běh je těžký, ufuněný. Kde jsou bohulibé pocity z prosince a schopnost jakž takž bez trablů uběhnout delší vzdálenost z ledna, a to i přes bolavou nohu. Poslední kilometr už potěšení z běhu mizí úplně. No nevadí, třeba se to vrátí. Jen by mne zajímalo, kde může být zakopán pes.

Zaujala mne poznámka od Luboshe k předchozímu zápisku na téma pití. Že pije přes den hodně (to jo, to určitě je správně), ale že se vyhýbá kávě a čaji, které dehydrují. Káva je jasná, tu jen jako jakýsi stimulant. Ale čaj? Sám moc nepiji černý čaj (a když, tak pětkrát vymáchaný pytlík a pak do čaje citrón), takže nemohu soudit. Ale u ovocných a zelených čajů, tam zas takový problém nevidím. Ne každému jsou dostupné hektolitry minerálky nebo rozumně kvalitní vody přes den, navíc mám pochybnosti o dlouhodobém pití jedné značky minerálky. Máte na to jiný názor?

11 Comments:

At 12:58 odp., Anonymous Anonymní said...

Jen malé dovysvětlení:
V čaji jsou také kofein a thein (nebo co přesně), takže má podobné účinky jako káva. Ale samozřejmě, když si šálek čaje nebo kafe dáte ráno k snídani nebo ještě přes den, tak nic nezkazíte. Někteří maratonci si dávají kafe před závodem, právě kvůli jeho povzbuzujícím účinkům - ostatně kofein je i ve všelijakých redbullech a semtexech.
Ale myslím, že není dobré mít čaj jako hlavní nápoj, tedy vypít ho přes den litr. Tady je fakt nejlepší neperlivá stolní voda. Voda, nikoli silné minerálky.

 
At 1:03 odp., Anonymous Anonymní said...

Zdravím, dovolil bych si nějaké rozumy k tomu čaji, kafi atd. Zelený, černý nebo kafe, je to v zásadě jedno. To co způsobuje nežádoucí ztráty vody (dehydratace mi přijde už fakt silný výraz) je právě to, proč je pijeme - kofein/thein. Odlišnosti jsou nejvíce v intenzitě a trvání efektu (a to ještě dost individuální). Ale to už bychom byli někde jinde. Vedlejší součástí působení je právě i zvýšená diuréza (vylučování moči), kdy se tělo snaží kofein vypudit ven. I proto se např. v každé slušné restauraci podává kafe se skleničkou vody :-). Myslím ale, že všichni máme zkušenost, že pocením ztrácíme při běhu vodu tak intenzivně, že ztráta zvýšeným vylučováním moči po vypití i velmi silného kafe je oproti klidovým stavům výrazně snížena. Zjednodušeně vzato - ono si holt tělo dost dobře rozmyslí jestli tu vodu použije na své nutné ochlazení nebo jestli ji jen tak "zbůhdarma" vyplýtvá na vy.....ní, byť i svým způsobem jedovatého kofeinu, a pak se přehřeje a rychle zajde.
Jinak pominu-li např. projímavé účinky některých odvarů (sušené hrušky) jsou z hlediska nebezpečí ztrát vody zvýšením vylučování moči čistě ovocné čaje v zásadě OK.
Do komentování minerálek bych se pouštěl jen nerad, ale aspoň takto: Nepodceňuji je ani nepřeceňuji. Obecně se na ně dívám spíš jako na fakt dobrý byznys. S jejich (ne-)prospěšností je to složitější stejně jako s celým iontovým hospodářstvím organismu, nemluvě o něm při zátěži (to navíc komplikuje celá řada aktuálních vnitřních i vnějších podmínek - skoro bych řek teplota-tlak-rosný bod a mnoho jiných). Mně bohatě stačí voda z kohoutku, jen vyjímečně, třeba v echt horkém dni, už pak šáhnu rovnou pro nějakou tu isotonickou dobrotu (další dobrý byznys -asi by stačila mírně slaná voda), takže minerálky jdou tak trochu mimo mě. Když, tak si jí loknu vždycky až doma.

Ale hlavně: dík za tento blog. Nějakou dobu už jej čtu a poznávám se v něm fakt dost často. Držím pěsti. Jíra

 
At 1:41 odp., Blogger Running Shadow said...

Nejprve k tomu tempu ... co pisete je uplne normalni, ale je treba se snazit to regulovat, a brzdit se aby pristi prvni kilometr byl aspon za sest nebo klidne pomalejsi. Na zacatku se bezi strasne snadno a zlehka, ale o to horsi jsou pak kilometry dalsi. Kdyz se donutite bezet na zacatku "az nepohodlne" pomalu, druha pulka behu bude mnohem lehci a rychlejsi. Me osobne tento efekt prvnich kilometru kdysi zruinoval. V podstate jsem se snazil drzet tu rychlost ze zacatku a v pristich bezich jeste pridaval ... bavily mne pak jen prvni 2-3 kilometry, ktere sveho casu byli i za 3:20, zbytek bylo jen takove vlaceni utyranych nohou. Zadna radost, zadna lehkost. Jedina obrana je cilene se brzdit a pustit to nejdrive v druhe pulce. Tak uz se to brzdi samo, ale ne tak jako kdyz to prepalite na zacatku. A pocity jsou taky uplne jine.
Ad caj ... uz to bylo napsano ... dehydratuje, ale ne pokud je slaby ... ja si davam jeden pytlik cerneho caje do pullitru s trochou medu a citronu k snidani (plus 0.2litru multivitaminovyho dzusu - zvlast samozrejme) a jsem zavodnenej na cele dopoledne.

 
At 1:58 odp., Anonymous Anonymní said...

No,zelený čaj je asi o něco málo zdravější než černý,ale pořád jde o čaj,který obsahuje již zde zmíněný thein.Takže ho všude doporučují pít hlavně po ránu či dopoledne.Čistě ovocné čaje jsou určitě v pohodě a dají se pít celodenně.Na minerálky a spol.také moc nevěřím,souhlasím s tím,že jde fakt jen o byznys.Také mi stačí voda z kohoutku nebo ony ovocné čaje.Občas,hlavně v létě si dám ráda Magnesii,ale to je tak vše...

 
At 3:32 odp., Anonymous Anonymní said...

Ještě k tomu tempu
Jak už správně psal RunningShadow, tempo 5:30 na první kilometr (kilometry) je vysoké i pro běžce, který toho má za sebou víc než ty. I když uděláš pečlivou rozcvičku, je nutné první kilometry dát v hodně pomalém tempu, skoro šourat nohama a teprve potom přidat.
Tělo (hlavně plíce a oběhový systém) si musí zvyknout na vyšší obrátky, stejně jako v autě hned po nastartování nenarveš vysokou rychlost. S pomalejším počátečním tempem bude pro tebe i snadnější zvyšovat postupně kilometráž.

 
At 8:35 odp., Anonymous Anonymní said...

Koukám že tentokrát asi do diskuse nezapadnu :) Můj názor je že těm ovocnejm fujtajblům se vůbec nedá říkat čaj to za prvé. A kvalitního zeleného čaje (to není ten sáčkovaný z Tesca za 10,50 krabička :-) ) , nebo různých bylinkových směsí vypiju cca. 3-4.5 litru za den. A dehydrovanej si teda nepřipadám. Diuretické účinky nevyvracím, ale vy nechodíte čůrat když vypijete cca sedmičku za hodinu? Co se tím chtěl vlastně říct - teorií je fůra, a venku žádná pravda není pane Muldere. Někdo říká minerálky ne, zanášej se ledviny, někdo říká vodu z vodovodu klidně je kvalitnější než většina balených vod co smrděj v přetopeném krámě. Někdo by se naopak vody z vodu nedotkl pokud tam není namontován extrasuperspeciálnífiltr co na něj právětentoměsícmámejedinečnousuperxetraspeciální akci která se už nebude ale opravdu nebude opakovat. A teď se v tom vyznejte - můj názor je že jediné co na světě funguje je placebo. A taky sem vám chtěl říct že už je tu konečně jaro a že mám ukrutanananananaánskou radóóst. No nic :)

 
At 8:21 dop., Anonymous Anonymní said...

Alberte,snad jen k tomu ovocnému čaji:já osobně myslela takové ty dobré z bylinkářství, sypané.Samo, ne ty s éčkama v sáčku z hyperhangárů,které jsou převoněné vším možným :-)))

 
At 6:50 dop., Blogger Masque said...

No tak k tem cajum ze zacatku priklanim se k Albertovi sypany caje jsou nahouby..spis bych to nazval ten prach co nekde zametou a nasypo a pak to hrde prodavaj jako caj..sypanej je proste sypanej..
a taky mi prijde ze cim vic vody do tela dostanu tak tim vic musim jit l*lat..to mi neprijde jako nakej *novej* vedlejsi ucinek piti..
a k tem balenej vodam..byznys to je dobrej..a podporuju to ve chvili kdyz jsem linej si prinyst do skoly vlastni vodu.. a nebo kdyz jede clovek mimo civilizaci tak si vzit pack magnesie ktera nas teda dokazala vzdycky v lete osvezit at uz sme byly v Evrope kdekoli..teda to Gambrinus taky..ale u neho bylo par vedlejsich kvuli kterym jsme to neprehaneli..

 
At 11:04 odp., Anonymous Anonymní said...

No Gambrinus je snad jedna z těch nejhrších voleb v životě, jakou člověk může spáchat. Vařej to ve vysokej uzavřenejch nádržích, nikdo to nevochutná a pak z toho jsou takovy sra*ky, jaky známe. Jde jim jenom o kvantitu, vůbec ne o kvalitu, nemá to žádnou chuť je to jen prach sprostej methanol. Promin, že píšu tak agresivně :) ale Gambrinus mě vždycky dokáže vytočit :D

 
At 7:46 odp., Anonymous Anonymní said...

Já teda preferuju ondrášovku jemně perlivou. Píšou, že je středně mineralizovaná, z čehož usuzuji, že mi v žaludku nevznikne krápníková jeskyně :-) Ale fakt, je dobrá.

 
At 10:47 dop., Blogger Unknown said...

Dobry den,

Skusili ste niekto vodu s nakrajanym cerstvym ovocim? Borskev, Marhule, hruska, jablko, svestky, tresne... adt? 3-4 listky cerstvej maty... Skvele do 1 az 2 litrov vody... Moze popijat cela rodina :)

S uctou ... priaznivec :)

 

Okomentovat

<< Home