úterý, listopadu 30, 2004

... listopad utekl jako voda

Shrnutí za listopad jsem klidně mohl napsat už v neděli dvacátého osmého, protože jsem si naplánoval plus mínus třídenní běhací pauzičku (nepočítám zítřejší spinning). Při vší skromnosti si ji snad zasloužím, dávky zvyšuji docela nepřetržitě už čtvrtý týden. Po sobotní čtrnáctce jsem ještě v neděli dal lehce sedmičku po lese a překvapivě to nebyla taková tragédie, přestože toho mám docela dost. Naštěstí se únava projevuje jen tím, že mne (docela příjemně) bolí nohy, žádné trable s koleny (teda skoro ;), žádné ostřejší bolesti, prostě příjemná, byť úporná, únavička. Je třeba dát tělu nějaký čas na odpočinek, jinými slovy mu dát šanci na superkompenzaci. ;)

Běhal jsem běhal a naběhal za listopad 105km, takže jsem si splnil takový minicíl, který se mi zhruba od půlky měsíce převaloval v hlavě - stovka za měsíc. Původně jsem si na konci října dal závazek, že uběhnu v kuse alespoň dvanáct kilometrů bez nějakých šílených následků. To se mi splnit povedlo, uběhl jsem skoro patnáct a je to hned veselejší.

V listopadu jsem se naučil běhat brzo ráno, zjistil jsem, že běhat se dá jak na sněhu, tak v děsivém studeném slejváku. Poprvé ve svém životě aerobního tragéda jsem běžel přes hodinu a postupně se propracoval k tomu, že desítky se staly relativně normální tréninkovou jednotkou bez katastrofických následků, přičemž jsem si zkusil zaběhnout i něco přes čtrnáct kilometrů a neumřel u toho.

Nicméně trápí mne pár věcí. Zjistil jsem, že zhruba sedm měsíců je pro absolutního běhacího začátečníka jako příprava na maraton fakt málo (není to žádný objev, pár zkušených běžců mi již řeklo, že jsem magor). Již teď je mi jasné, že nemůžu natrénovat tolik, abych maraton zaběhl v relativním klidu. Je třeba se tedy psychicky připravit na to, že to bude boj o přežití a o nezmrzačení se. Další věc, která mi dělá starosti, je rychlost. Abych se nezmrzačil, nechci ji ještě trénovat, logicky dávám přednost objemu. Niméně pět a půl minuty na kilometr, což cca odpovídá čtyřem hodinám na maraton, se mi pořád zdá jako docela fofr... Jo - a taky flákám pořád ještě protahování, přestože jsem si svatosvatě slíbil, že nebudu blbej a že si na stretching vyhradím čas. Jsem blbej, nevyhradil, zatím.

Cíle na prosinec si stanovím jednoduše. Zkusím běhat tak, abych zvládnul řekněme jednou sedmnáctku a naběhal aspoň sto dvacet kilometrů. Sto dvacet ovšem nemusí být žádná sranda, protože přes svátky asi budeme v jizerkách a tam to záleží na množství sněhu. Poprvé si přeju (a teď mne dost běžkařů prokleje), aby bylo míň sněhu a dalo se běhat.... To jsem teda dopadl, vždycky jsem se na běžky těšil a teď fóbie zvaná maraton nemilosrdně odstraňuje z mozku vše, co jí stojí v cestě... :)) (Jediný kolo jí hodlám na jaře vnucovat, přes to nejede vlak...)

Takže ještě obligátní poučení za listopad:
  • Ibalgin nefunguje jen na bolavá kolena, ale i na zuby (to jsem se ještě tady "nechlubil", že jsem proběhal cca 14 dní s bolavými zuby - díky své vlastní blbosti)
  • běhátko od Polaru funguje skvěle a je to vskutku motivační nástroj (zejména v případě sledování vzdálenosti a tempa na kilometr)
  • ráno se dá běhat, ale je to drsný
  • i aerobní tragéd vydrží běžet přes hodinu
  • neexistuje špatné nebo dobré počasí, je to věc vnímání optikou naší nálady ;)

6 Comments:

At 12:07 odp., Anonymous Anonymní said...

Blahopřeju k 105 kilometrům. Alespoň tolik bych taky potřeboval měsíčně naběhat. Ještě jsem listopad nepočítal, ale budu mít tak 50 :(

Beet.cz

 
At 2:11 odp., Anonymous Anonymní said...

Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

 
At 2:15 odp., Anonymous Anonymní said...

Teda koukám jako blázen, jak je tenhle blog udržovaný. Přidávám se ke gratulaci ke "105" za listopad - to už je vstupenka do Ligy stovkařů...Vaše závěry jsou O.K. U toho počasí je třeba si dát akorát bacha na prochladnutí po dokončení běhu (během tréninku je tělo zahřáté a odolné). Jo a před ranním během není třeba snídat,pak chutná dvojnásob a zbytečně se to v břiše neplaší. Odhad na prosinec odpovídá, běh ve sněhu je daleko náročnější a proto se "smí" přepočítat např. koeficientem 1,5 na normální podmínky. Ale ta čísla jsou vedlejší. Podstatný je pocit z pohybu. U Vás je to teď o tom, zvyknout si na objemy.To ostatní (tempo,technika) přijde.
Zdar ze zmrzlé Moskvy (-15), kde se toho bohužel venku (smog) moc naběhat nedá.
Moskvič

 
At 8:16 dop., Anonymous Anonymní said...

Tak hele ty tragéde :) měl bys při svém vzdělání vědět, že vytrvalost (tedy oběm) můžeš stejně dobře trénovat i na běžkách. Při klasice zapojuješ i podobné svalové skupiny. Tak se moc nerouhej s tím sněhem a o svátcích si dáme pár kiláků po horách. Hele svátky myslíš vánoce nebo silvestra? Já budu v Bedřichově asi od 27. až do 2.

A eště k tomu kdo je tragéd :) Včera jsem byl u Karlose na testech a tragédie není v mém případě ten úplně správněj výraz. Asi mě ty choroby sežraly víc, než bych čekal.

Tak do další stofky hlavně to zdraví. A.

 
At 2:51 odp., Blogger mesens said...

Moc děkuji za připomínky, budu se snažit řídit dobrými radami.
Pro A.: ... jenže abych se přiznal, tak mně nejde teď (primárně) o aerobní vytrvalost, ale o to "oběhat organismus". Aerobní vytrvalost z kola furt "předbíhá" to, že mé tělo ještě neumí pořádně běhat.
Jinak běžky a klasika. Ani náhodou! ... to bych musel mazat... ;) Beztak nemám běžky na klasiku... Zlatej skejt... ;)

 
At 2:41 dop., Blogger BlogdirsAdmin said...

sportovani nikdy ne uskodilo nikomu, 105 je obecne super cislo

 

Okomentovat

<< Home