úterý, dubna 05, 2005

Dvanáctka a dotaz

Dnes jsme s Alešem oběhli lesní skorotřináctku. Na mne přiměřeně svižným tempem, Aleš se pochopitelně flákal (s klidným hlasem mohl při běhu vyřizovat hovor přes mobil). Neběželo se mi moc skvěle, z nedělních 21km jsem se ještě nevzpamatoval na plných sto procent.

V té souvislosti mi vrtá hlavou jedna věc. V tuhle chvíli mám do maratonu naplánováno, že bych chtěl běhat týdně tak tři desítky (nebo chloupek delší, jako např. dnes), jeden krátký běh dle potřeby (třeba pětku) a jeden dlouhý běh. No, a teď otázka je, co znamená dlouhý běh. Myslel jsem si, že bych měl běhat od půlmaratonu až do tak 30km. Jenže nevím, jestli to není na mne coby tragéda začátečníka moc. Ráno jsem například mluvil po telefonu se známým B. z našeho maloměsta, který nějaký ten rok už běhá a zvládnul maraton pod 4 hodiny. Ten tvrdí, že přes dvacet je moc, že on si vystačí s dlouhým během třeba kolem patnáctky a pak dá něco opravdu dlouhého až s rozumným odstupem před maratonem... Co si o tom myslíte, prosím? Co je pro mne jako pro začátečníka přiměřeně dlouhý běh (s přihlédnutím k faktu, že chci uběhnout maraton, bez nároku na čas...)? Dík!

prasátko: 80,2kg

6 Comments:

At 9:58 odp., Blogger forest said...

maraton jsem sice nebezel, ale s dlouhyma behama mam nejake zkusenosti.
doporucil bych ti, kdyz se citis po "laufech" ne100% v poradku, tak urcite posledni 2 tydny pred maratonem nejit nic delsiho nez takovych 18 km (je lepsi byt trosicku vic odpocaty, nez trosicku vic utahany, ze? :-) a nebo to naopak risknout a zkusit to jestli si tvoje telo nezvykne na ty laufy do tech 14 dnu pred maratonem (mozna zkusit treba 2 osmnactky tydne), ale jak pises, tak by to byl spis risk, kdy zisk je mene pravdepodobnejsi...

 
At 10:54 dop., Blogger Running Shadow said...

Podle meho nazoru jsou dlouhe behy vsechno nad 10km. Takovy beh by mel byt zvlaste pro zacatecnika jenom jeden tydne. K tomu bych pridal jednu klasickou desitku, trebas i trosicku rychlejsi (ale ne zavodni tempo) a 2-3 kratsi behy. Urcite hned den po dlouhem behu bych dal jeden kratky a pomaly, treba petku-sestku jako regeneraci a stejne tak pred dlouhym behem jeden kratsi. Neber to jako dogma, ale zkus se mrknout na muj plan (http://kamazmenohydonesou.blogspot.com/2005/02/muj-pulrocni-treninkovy-plan-pro-mirne.html). je podle Toma Fleminga a je zamyslen pro lehce pokrocile, tedy bezce s 10K casy mezi 44:00-50:00, kteri by meli byt schopni dat maraton za 3:30-4:00. Minimalne je z nej videt jak narusta delka "dlouhych behu" a jak je delana struktura kratsich behu behem tydne. Dulezita je i doladovaci faze tesne pred maratonem. Myslim, ze kdyz to srovnas se svymi ambicemi (minimalne 3desitky tydne), tak by stalo za uvazenou jestli nechces behat az moc. Coz nebyva prilis produktivni. Ale kazdy jsme jiny a od kazdeho dostanes jine rady, nevim proc by moje mely byt lepsi.

 
At 1:44 odp., Anonymous Anonymní said...

Jestli také mohu se svou troškou do mlýna:
Pokud chceš maraton jen doběhnout, tak si myslím, že 30 km není nutných.
Ale každý týden bys měl rozhodně zařazovat jeden dlouhý běh. A co je to "dlouhý běh"? Je to taková vzdálenost, kdy už tělo neběží jen na glykogen uložený ve svalech a játrech, ale kdy "přepne" na tuky. Protože si musíš na tuhle krizovou situaci, která tě při maratonu zákonitě potká, zvyknout. Tedy podle mého názoru je ideální běh nad 20 km.
Tyhle dlouhé běhy je ale nutné běhat pomalu, zhruba o 30 až 60 sekund na km pomaleji, než chceš běžet maraton.

 
At 3:27 odp., Anonymous Anonymní said...

Já mám v plánu tuto sobotu 25km, příští 30, o víkendu 24.4.2005 35km a potom další sobotu 25, potom je 8.5.2005 Praha - Brandýs 21,1 km (doporučuji, komorní závod bez otočky), další sobotu jen 20 km a potom je PIM.
Rosťa

 
At 5:54 odp., Anonymous Anonymní said...

Mno z mých zkušeností asi, takže že v rozmezí měsíc až do 14 dnů před maratónem bych klidně dal dva běhy v délce 20-30 km. Dle mých zkušeností právě klidně volně běžené běhy i nad dvě hodiny člověku pak na maraton dají hodně...
Pokud člověk běhá kratší, tak bude mít sílu ale posledních 10 - 15 km mu dojde a bude to hodně těžké, ale právě tyto běhy pomáhají budovat i vytrvalost a dají tu sílu po 30 km...

 
At 7:27 odp., Anonymous Anonymní said...

Ja by som Ti ešte doporučil si presne zistiť čas, ktorý potrebuješ na celkové zotavenie po Tvojom dlhom behu. Každý to má individuálne a zo svojej závodnej praxe (plaveckej, nie bežeckej) viem, že ešte jeden deň si na smrť unavený a druhý deň už máš síl na rozdávanie. Zväčša sa to zmení doslova cez noc. Pomôže Ti to potom pri presnejšom naplánovaní posledného dlhého behu pred Maratónom.

Velmi ti držím palce

Keke

 

Okomentovat

<< Home